UZV kukova

ULTRAZVUK DOJENAČKIH KUKOVA


Zašto voditi dijete na ultrazvučni pregled kukova? 

Prvi susret djeteta s ortopedom uglavnom je u vrijeme kada se čini ultrazvuk (UZV) kukova. UZV kukova i klinički pregled dojenčeta (dijete staro od 4 tjedna do godinu dana) prvenstveno služe kako bi se na vrijeme otkrile i liječile najučestalije bolesti koštanomišićnog sustava dojenčadi, kao što su prirođena displazija kukova, tortikolis i deformiteti stopala. Iako se velika većina djece rodi zdrava i bez koštanomišićni smetnji, pravovremeni odlazak na UZV kukova i pregled dječjeg ortopeda je poželjan jer se sve poteškoće mogu brže, uspješnije i jednostavnije izliječiti ako se krene s terapijom čim prije.  

Kada odvesti dijete na UZV kukova? 

Kod djece rođene na termin, od 39. tjedna trudnoće pa nadalje, najbolje je učiniti UZV kukova s 5-8 tjedana starosti. Međutim, kod djece kojima u obitelji postoji podatak da se netko liječio Pavlikovim remenčićima kao dojenče, da je kao mladi šepao ili slično, zatim kod djece rođene iz stava na zadak u maternici (neovisno je li porod prošao vaginalnim putem ili carskim rezom) dobro je napraviti UZV kukova nešto ranije. Pozitivna obiteljska anamneza i stav na zadak u maternici te manjak plodne vode za vrijeme trudnoće (oligohidroamnion) predstavljaju rizične faktore za pojavu prirođene displazije kukova. Međutim, prirođena displazija kukova ili kako se zna reći iščašenje kukova, je genska bolest koja se ne dogodi samim činom poroda već je prisutna kod ploda i u maternici. Stoga se izjava „Iščašili su mu kukove kod poroda jer je bio na zadak“ ne smatra točnom. 

Kako se radi UZV kukova? 

U Hrvatskoj je prihvaćena metoda UZV kukova po Grafu gdje se dojenče postavlja u bočni položaj, a UZV sonda se prisloni bočno na gornji dio promatranog bedra. Treba reći da je UZV kukova subjektivna slikovna metoda te da za tehnički ispravan nalaz i njegovu interpretaciju treba znanja i vještina koje se stječu kroz rad u ambulanti.  Slika 1. prikazuje uredan nalaz UZV dojenačkih kukova.

Ultrazvuk dojenačkih kukova
Ultrazvuk dojenačkih kukova

Slika 1.

Što se može otkriti UZV-om kukova? 

UZV kukova dojenčadi je tzv. zlatni standard u otkrivanju bolesti prirođene displazije kukova. Biti displastičan znači biti nepravilno razvijen. U slučaju prirođene displazije kukova to znači da je čašica kuka na zdjelici preplitka te glava bedrene kosti ne sjeda ispravno na svoje mjesto pa se zglob kuka ne razvija kako treba. Suštinski, UZV-om kukova dojenčadi želimo vidjeti je li kuk ispravno razvijen ili je kojim slučajem preplitak. Ukoliko se UZV-om kukova utvrdi postojanje displazije kukova, potrebno je što žurnije započeti s liječenjem. Displazija ne mora biti prisutna na oba kuka, uglavnom je na lijevom i kod ženske djece.  

Što ako se utvrdi prirođena displazija kukova? 

Kako prirođena displazija kukova ima različite kliničke manifestacije – stupnjeve, liječenje treba prilagoditi težini displazije i dobi djeteta. Otkrivena na vrijeme, displazija se uglavnom liječi konzervativno Pavlikovim remenčićima, a ako je dijete mlađe i nezrelije može se pokušati i abdukcijskim gaćicama. Ukoliko uz displaziju postoji iščašenje kukova, onda ponekad treba primijeniti Hilgenreiner-ov aparat ili gipsanje. Sve ove metode imaju ideju da se glava bedrene kosti postavi nad displastičnom – preplitkom čašicom i da u toj poziciji mehaničkim pritiskom glava produbljuje čašicu. Ovo je moguće dok su djeca mlada, a čašica kuka hrskavična i može ju se plastično preoblikovati. Nažalost, ponekad se prirođena displazija kuka ne otkrije na vrijeme, i mogućnost plastičnog preoblikovanja je mala pa je potrebno odmah pristupiti operacijskim liječenjima. Svrha svih liječenja prirođene displazije kukova je uspostava što pravilnijeg odnosa u zglobu kuka i kasnije optimalna funkcija zgloba, a to je bezbolan i puni opseg pokreta. Neliječena displazija kukova vodi do nepravilnog trošenja hrskavice zgloba kuka, pojave bolnosti, šepanja i razvoja sekundarnog osteoartritisa što u konačnici treba liječiti ugradnjom proteze – umjetnog zgloba kuka. 

Scroll to Top