Tranzitorni sinovitis

TRANZITORNI SINOVITIS


Što je tranzitorni sinovitis? 

Tranzitorni sinovitis je reakcija unutarnje ovojnice zgloba (sinovije) na podražaj tako da se ovojnica zadeblja i/ili se stvori višak zglobne tekućine. Sinovija obično ima reakciju na virusni antigen dospio u krv kao posljedica prethodne virusne infekcije dišnog ili probavnog sustava. Tako podražen zglob je bolan i otežana mu je pokretljivost. Zbog opisane reakcije zgloba na vanjske faktore, tranzitorni sinovitis se naziva i reaktivni artritis. Obično je nastanak smetnji nagao, „preko noći“. Primjerice, ako je tranzitornim sinovitisom zahvaćen kuk, dijete se ujutro probudi i ne može hodati ili šepa, stoga roditelji znaju biti dosta zabrinuti. Međutim, tranzitorni sinovitis je više kao simptom ranijih virusnih infekcija, djeca su uvijek dobrog općeg stanja, a smetnje prolaze kroz tjedan dana. 

Što je tranzitorni sinovitis kuka? 

Tranzitorni sinovitis se najčešće javlja u kuku, a to je ujedno i najčešći poremećaj kuka kod djece. Najzahvaćenija dob je oko 6 godina starosti djeteta. U četvrtini slučajeva javlja se istovremeno na oba kuka. Smetnje u kuku su povezane s ranijom virusnom infekcijom, reakcijom sinovije i pojavom izljeva u zglobu te boli. Obično roditelji opisuju da dijete nakon jutarnjeg ustajanja iz kreveta šepa ili čak ne može hodati. Svatko se pokušava prisjetiti traumatskog događaja ili intenzivnije igre dan ranije. Međutim, te okolnosti neće biti uzrok tranzitornog sinovitisa.  

Kako dokazati tranzitorni sinovitis kuka? 

Temeljem razgovora s djetetom, roditeljima ili pratnjom puno se može doznati. Potrebno je:  

  • ispitati pojavu povišene tjelesne temperature ili moguću ozljedu kuka 
  • obaviti pregled opsega pokreta kukova ili utvrditi eventualnu pojavu bolnosti kod pokretljivosti 
  • procijeniti opće stanje i hod djeteta 
  • napraviti UZV pregled kukova i tražiti izljev u zglobu 

Ako dijete šepa i ima izljev u kuku potrebno je napraviti osnovnu laboratorijsku obradu kako bi se isključila bakterijska infekcija kuka – septički artritis kao hitno i opasno stanje. Kod septičkog artritisa djeca izgledaju bolesno, imaju povišenu tjelesnu temperaturu, ne mogu hodati, a povišene su vrijednosti CRPa i SE. Istovremeno djeca s tranzitornim sinovitisom dobrog su općeg stanja i bez povišene temperature, a ponekad znaju imati blago povišene vrijednosti CRPa. Druge bolesti koje mogu uzrokovati slične tegobe su mezenterijalni limfadenitis, juvenilni idiopatski artritis, leukemija, upalne bolesti crijeva, Legg-Calve-Perthesova bolest. Međutim, na te dijagnoze treba posumnjati ako ne dolazi do poboljšanja nalaza kroz tjedan dana te treba ponekad zatražiti dodatnu obradu (RTG, MR, scintigrafija kosti ili šira laboratorijska obrada). 

Kako liječiti tranzitorni sinovitis kuka? 

Tranzitorni sinovitis kuka liječi se poštedom od aktivnosti i sirupom protiv bolova. Mala djeca spontano izbjegavaju opterećenje ako ih boli. Ograničenje od igre i skakanja kroz par dana uz adekvatnu analgeziju sirupom uglavnom rješava smetnje kroz tjedan dana. Kroz to vrijeme dobro je provjeravati tjelesnu temperaturu. Ako dijete i dalje ima povišenu tjelesnu temperaturi i/ili smetnje hoda ili bolnosti i nakon tjedan dana, treba poći na kontrolni pregled dječjem ortopedu. 

Scroll to Top