Zašto PediOrtos, o nama, dječji ortoped

Zašto PediOrtoS?

PediOrtoS (engl. Pediatric Orthopedic Surgery) je web stranica namijenjena svima koji imaju potrebu za dječjim ortopedom. U današnje vrijeme kada je dostupnost informacija veća nego ikada i kada jednostavnim klikom miša možete doći do brojnih odgovora, PediOrtoS nudi autentične i provjerene informacije iz pera stručnjaka. Sadržaj je zamišljen kao dopuna posjetu liječniku, a ne umjesto njega.  

Poznato je da je znanje svuda oko nas, lako dostupno. Međutim, više spoznaja i znanja rađa nova pitanja. I tako u krug. Jednako je i kada se radi o zdravlju, posebice zdravlju djece. Svi roditelji, bez obzira kojeg su zanimanja i profesije, žele imati više informacija kako bi mogli poduzeti sve u njihovoj moći da bi djetetu bilo bolje.  

PediOrtoS je web stranica koja će pokušati dati barem dio odgovora ili samo potaknuti promišljanja, a u najboljem slučaju potpuno razjasniti nedoumice iz područja dječje ortopedije. Često se dogodi da prilikom pregleda kod liječnika dijete, roditelji ili druga pratnja ne stignu pitati sve što ih zanima. Ili se pitanja pojave kasnije, kada se dojmovi s pregleda slegnu. PediOrtoS upravo služi kako bi idući pregled Vašeg djeteta bio što ugodniji. 

Što je ortopedija?

Ortopedija (grčki orthos ravan ili uspravan i paidion dijete) je grana medicine koja se bavi proučavanjem, sprječavanjem i liječenjem bolesti i ozljeda sustava za kretanje. Prvi put se spominje 1741. kada je francuski liječnik Nicolas Andry poistovjetio ortopediju s umijećem sprječavanja i korigiranja deformacije tijela u djece. Dakle, ortopedija osim što u nazivu ima dijete, svoj razvoj kao struka započinje od dječje ortopedije. Štoviše, tada uveden simbol ortopedije, mlado drvo koje se u rastu ispravlja privezivanjem za ravan stup, ostao je do današnjih dana. Međutim, ortopedija je danas pretežno kirurška struka, ali upravo se kroz dječju ortopediju ogleda važnost preventive i konzervativnog – neoperativnog liječenja.  

Tree of Andry, bent tree braced to a stake to make it grow upward and straight, has become the traditional symbol of orthopedics for hundreds of years.

Slika. Prva ilustracija simbola ortopedije, mlado zakrivljeno drvo u rastu privezano za ravan stup. Originalna slika iz knjige: Nicolas Andry, „L’Orthopédie ou L’art de Prévenir et de Corriger dans les Enfants, les Difformités du Corps, 1741. 


Što rade dječji ortopedi? 

Dječja ortopedija je uža specijalnost ortopedije koja u središtu ima sustav za kretanje (kosti, zglobovi i mišići) djeteta koje još raste, od novorođenačke dobi do adolescencije i punoljetnosti. U tom smislu dječji ortopedi nerijetko rade u timu s drugim specijalnostima i tijesno surađuju s pedijatrima, školskim liječnicima, fizijatrima i reumatolozima. Budući da djeca rastu, njihovi problemi s koštanomišićnim sustavom su drugačiji nego kod odraslih.  Valja zato istaknuti da djeca nisu mali odrasli i tijelo djeteta ima drugačiji odgovor na deformaciju, ozljedu ili infekciju. Isto tako, djeca su psihološki, mentalno i emocionalno drugačija od odraslih. Oni ne mogu uvijek reći što ih muči, odgovarati na pitanja, biti strpljivi i suradljivi za vrijeme pregleda. Mogu se ponekada osjećati uplašeno i uznemireno samo zato što su kod liječnika pa je pregled potrebno prilagoditi djetetu kako bi svima bilo što ugodije. 

Dječji ortopedi sprječavaju, prepoznaju i liječe cijeli niz koštanomišićnih problema kod djece, kao što su: 

 • deformacije udova i kralježnice uočene kod rođenja ili kasnije u životu (zaležano stopalo, čopavo stopalo, skolioza, tortikolis, prirođena displazija kukova, nejednakost dužine udova) 
 • nepravilnosti hoda (šepanje) 
 • bolovi hvatišta tetiva (tendinitis) 
 • ozljede većih zglobova (puknuće meniskusa, uganuće gležnja) 
 • pokidane ligamente (prednji križni ligament, ligamenti oko gležnja) 
 • prijelome kostiju ili posljedice loše sraslih prijeloma kostiju 
 • nestabilnosti zglobova (iskakanje ramena, iskakanje patele) 
 • infekcije kostiju, mišića i zglobova (osteomijelitis, septički artritis) 
 • druge upale zglobova (tranzitorni sinovitis, juvenilni artritis) 
 • tumori koštanomišićnog sustava 
 • cerebralna paraliza 
 • koštane displazije (rahitis, ahondroplazija, ostogenesis imperfecta) 
 • sindromske bolesti (Down sindrom, Marfan sindrom) 
 • mišićne distrofije 
 • spina bifida 

Kako izgleda pregled dječjeg ortopeda? 

Raditi u ugodnom prostoru ambulante koja je prilagođena djeci, oslikana ili opremljena na djeci zanimljiv način, uz pokoju igračku, uvijek je prednost. Dječji ortopedi su naučeni pregledavati djecu tako da im pomognu da budu opušteniji kako bi pregled protekao kao neka igra. Međutim, treba se znati nositi sa zabrinutošću i stresom obitelji koji se pojave kada dijete ima zdravstveni problem. Često za ono što se smatra problemom kod djeteta treba samo vremena, jer se zapravo radi o varijaciji rasta koja sama prođe s vremenom. Upravo iz tih razloga dječji liječnici, osim što trebaju posjedovati medicinska znanja i vještine, trebaju biti izvrsni komunikatori kako bi uspjeli prenijeti poruku zabrinutim roditeljima. 

Pregled dječjeg ortopeda uvijek započinje razgovorom o razlogu dolaska, zatim o smetnjama koje dijete ima, trajanju tegoba, prethodnim ozljedama i slično. Pitanja treba usmjeriti prema djeci koliko je moguće zbog dobi i zdravstvenog stanja, a roditelji trebaju biti uključeni u odgovore. Nakon razgovora, klinički pregled treba prilagoditi tegobama i dobi djeteta tako da ponekad liječnik mora biti kreativan kako bi potaknuo dijete da izvodi traženi pokret. Zbog djetetu ugodnijeg osjećaja, ponekad je dobro ostaviti dijete da sjedi na roditelju kod pregleda šake ili stopala. Za vrijeme pregleda, često se dječji ortopedi pomažu slikovnim metodama kao što su ultrazvuk (UZV), rendgensko snimanje (RTG), kompjuterizirana tomografija (CT snimanje) ili snimanje magnetskom rezonancom (MR) pa je potrebno donijeti sa sobom sve ranije snimke koje postoje. Zapravo je pregled dječjeg ortopeda kao slaganje puzzle slagalica. Razgovor, klinički pregled i slikovne metode dio su jedne slagalice koju valja složiti na razuman način tako da svaki dio ima smisla.  

Što nakon pregleda dječjeg ortopeda? 

Na sreću, oko 70 % pregleda dječjeg ortopeda završi razgovorom o tome kako stanje djeteta nije bolest, nego samo neka varijanta u rastu, da je bezopasno te da nema utjecaja na kasniji život. Oko 20 % djece nakon pregleda treba uključiti u konzervativno liječenje (fizikalna terapija, gipsanje ili nošenje ortoza). Kod ovakvih slučajeva potrebno je roditeljima i djeci (ako su stariji) pojasniti stanje, opisati prirodu bolesti i objasniti što želimo postići konzervativnim liječenjem. U najmanjem broju slučajeva, oko 10 % djece nakon pregleda dječjeg ortopeda treba operacijsko liječenje. U tim slučajevima vrlo je važno roditeljima sve detaljno rastumačiti, a dobro je ponekad i skicirati operaciju na papiru kako bi potpuno razumjeli kroz što sve njihovo dijete treba proći u narednom periodu. Iako nikada nije ugodno čuti da je djetetu potrebna operacija, treba imati na umu da ona može učiniti promjenu djetetu za cijeli život. 

Scroll to Top