Septički artritis kuka

SEPTIČKI ARTRITIS KUKA


Što je septički artritis? 

Septički artritis je upala zgloba uzrokovana bakterijom. Bakterije u zglob uglavnom dospiju hematogenim putem – krvlju iz drugih dijelova tijela (zub, rane na koži i sl.). Jedna od teorija nastanka septičkog artritisa kaže da isti nastaje kao direktna posljedica akutne upale kosti (osteomijelitisa) u onom dijelu kosti koji je obuhvaćen zglobnom čahurom. Kao posljedica upale dolazi do nakupljanja bakterija, leukocita i izljeva u zglobu što sve zajedno stvara gnoj. Ukoliko se gnoj nalazi duže od 4 dana u zglobu, dolazi do trajnog oštećenja zglobne hrskavice ili čak zone rasta kosti s katastrofalnim posljedicama za zglob. Djeca koja obole od septičkog artritisa izgledaju bolesno, izmoreno i imaju povišenu tjelesnu temperaturu. Žale se na bolnost zahvaćenog zgloba koji bude natečen, topao i crvenkast. Uvijek su povišene vrijednosti upalnih parametara u krvi, leukociti, CRP i SE. Zbog svega navedenog, septički artritis je hitno stanje u dječjoj ortopediji koji traži brzu dijagnozu i odgovarajuće liječenje. Obično se kombinira kirurško liječenje – odstranjenje gnoja uz ispiranje zgloba i produžena antibiotska terapija. 

Što je septički artritis kuka? 

Septički artritis kuka je najčešća gnojna upala zgloba kod djece. To je jako opasno i hitno stanje koje treba što prije prepoznati zato što bakterije dospjele u kuk stvaraju gnoj koji zatim kroz vrijeme oštećuje zglobnu hrskavicu glave bedrene kosti ili acetabuluma. Oštećenja zgloba mogu biti toliko izražena da djeca ubrzo po završetku koštanog rasta trebaju ugradnju umjetnog zgloba – totalnu protezu kuka. Simptomi kod djece počinju obično povišenom temperaturom kroz nekoliko dana, otežano su pokretni, boli ih natkoljenica. Pošto se kuk nalazi dublje u tijelu, koža iznad kuka je uredna. Roditelji opisuju opće loše osjećanje djeteta i razdražljivost. Kod najmlađe djece noga zna biti u položaju „pseudoparalize“, a mijenjanje pelena izaziva bolnost i jaki plač. Daleko učestalija poteškoća vezana uz dječje kukove je tranzitorni sinovitis kod kojeg su u početku smetnje slične kao kod septičkog artritisa (šepanje i bolnost). Međutim, kod tranzitornog sinovitisa djeca su dobrog općeg stanja i bez povišene temperature, a ponekad znaju imati blago povišene vrijednosti CRPa. 

Kako dokazati septički artritis kuka? 

Kroz razgovor u ambulanti i na osnovu kliničkog pregleda može se posumnjati na septički artritis kuka. Ako dijete šepa ili ne može hodati, ima povišenu tjelesnu temperaturu i izgleda bolesno, potrebno je što prije napraviti UZV pregled kukova i tražiti izljev u zglobu. Uvijek treba napraviti osnovnu laboratorijsku obradu i provjeriti vrijednosti leukocita, CRPa i SE koje su onda povišene. Zbog uvida u stanje kostiju preporuča se napraviti RTG kukova. Druge bolesti koje u svom početku mogu uzrokovati slične tegobe na kuku su juvenilni idiopatski artritis, osteomijelitis zdjelice ili bedrene kosti, apsces mišića psoasa. Međutim, kroz daljnju dijagnostičku obradu se mogu dokazati i liječiti. 

Kako liječiti septički artritis kuka? 

Staro je kirurško pravilo da svaki gnoj treba evakuirati – odstraniti iz tijela. Isto vrijedi kod septičkog artritisa kuka. Današnje kirurške metode su artroskopsko (uz pomoć posebnih instrumenta i kroz rupice na koži) čišćenje gnoja i ispiranje zgloba te klasično otvaranje zglobne čahure – artrotomija i ispiranje zgloba. Prilikom operacije uzima se uzorak gnoja i šalje na mikrobiološku analizu kako bi se potvrdio uzročnik. Antibiotska terapija započinje odmah po operaciji i u početku se lijekovi daju direktno u krvnu žilu, intravenozno. Za to vrijeme dijete treba biti u bolnici. Nakon pada upalnih parametara prelazi se na antibiotsku terapiju u obliku tableta na usta, peroralno i tada dijete može biti kod kuće. Ukupno trajanje antibiotskog liječenja može biti i do 6 tjedana. 

Scroll to Top