OCD – OSTEOCHONDRITIS DISSECANS KOLJENA

OCD – OSTEOHONDRITIS DISEKANS KOLJENA


Što je osteochondritis dissecans koljena kod djece? 

Osteochondritis dissecans (OCD) je stečena bolest dijela kosti u koljenu neposredno ispod zglobne hrskavice. Vjeruje se da su jedan od razloga pojave OCD-a ponavljajuće mikrotraume koje uzrokuju prijelom zamora kosti i posljedično razmekšanje priležeće zglobne hrskavice. Zbog ponavljanja stresa, na mjestu prijeloma ne dolazi do cijeljenja, već kost postane nekrotična te vremenom zajedno s nadležećom hrskavicom postane nestabilna u ležištu ili se čak odvoji od ležišta kao slobodno zglobno tijelo. Možda zato što su više uključeni u sportske aktivnosti, kod dječaka se OCD koljena javlja četiri puta češće nego kod djevojčica. Ponekad se OCD razvije na oba koljena istovremeno. Ukoliko se OCD koljena ne prepozna i ne liječi na vrijeme, dolazi do dodatnog propadanja kosti i hrskavice u zglobu što u konačnici može dovesti do nepravilnog odnosa između zglobnih tijela i ranijeg trošenja koljena – razvoja osteoartritisa. 

Kako dokazati osteochondritis dissecans koljena kod djece? 

Klinička slika OCD-a koljena kod djece je nespecifična. Obično se djeca žale na bolove povezane s aktivnosti ili ograničenje pokretljivosti koljena uz pojavu povremene otekline. Ponekad djeca prijavljuju da im nešto „putuje“ po koljenu, što može biti komad odlomljene hrskavice koji se pomiče po koljenu. Prilikom kliničkog pregleda u ambulanti dječjeg ortopeda obično se nalazi bolnost nad mjestom OCD-a ako je dostupan palapciji. Kod testova opsega pokreta u koljenu može se dobiti preskok kod pokretljivosti. Ako se postavi sumnja na OCD koljena uvijek treba napraviti RTG snimanje u dva smjera, uz dodatno snimanje koljena u tzv. tunelarnoj snimci. Na RTG snimkama OCD izgleda kao odvojeni izduženi dio kosti u lučnom ležištu, slika 1. Uz RTG snimanje, kad se sumnja na OCD koljena dijete treba poslati na snimanje MR koljena. Najvažniji podaci koji se gledaju na MR koljena su: stanje zglobne hrskavice (prekinuta ili u kontinuitetu), stanje kosti ispod hrskavice (ima li cističnih formacija i uvučene tekućine), procjenjuje se stabilnosti OCD-a i gleda se eventualna pridružena patologija koljena. Primjerice, nepravilan, diskoidni mensik često uzrokuje OCD u koljenu. 

Kako liječiti osteochondritis dissecans koljena kod djece? 

Izbor liječenja OCD-a koljena kod djece najviše ovisi o stupnju oštećenja kosti i hrskavice s jedne strane i koštane zrelosti djeteta s druge strane. Stoga je od velike važnosti ispravno procijeniti koštanu zrelost djeteta tj. koliki je potencijal rasta preostao. Kod mlađe djece s otvorenom pločom rasta postoje velike šanse da se OCD izliječi konzervativno, bez operacije. U tom slučaju slijedi zabrana sportskih aktivnosti ili bilo kakve ponavljajuće traume na koljeno kroz pola godine do godinu dana, a praćenje se radi uz nove snimke MR. U tom periodu preporuča se uzimati vitamin D. Međutim, ako se na kontrolnoj snimci MR pronađe nestabilan OCD u ležištu ili slobodan dio u zglobu ili je dijete koštano zrelo, treba se odlučiti na operacijski zahvat. Danas je standard liječenja pričvršćenje nestabilnog OCD-a artroskopijom koljena uz fiksaciju vijcima ili čišćenje ležišta OCD uz popravak hrskavičnih oštećenja, npr. mikrofrakturama. Prilikom artroskopije koljena treba pregledati stabilnost meniska i zašiti ga ako je nestabilan. Poslijeoperacijska rehabilitacija uključuje hod na štakama uz postepeno opterećenje noge, a u slučaju šivanja meniska postepeno povećanje opsega pokreta. Prognoza je kod djece generalno dobra nakon stabilizacije OCD fragmenta jer imaju veliki potencijal cijeljenja. Puni povratak sportskim aktivnostima se očekuje nakon pola godine. 

Scroll to Top