DISKOIDNI MENISK KOLJENA

DISKOIDNI MENISK KOLJENA


Što je diskoidni menisk koljena? 

Menisci su hrskavične strukture polumjesečastog oblika smještene između bedrene kosti – femura i goljenične kosti – tibije u koljenu. U koljenu postoje dva meniska, unutarnji i vanjski. Menisci svojim oblikom smanjuju nesklad građe između zglobnih ploha femura i tibije. Na taj način povećavaju kontaktnu površinu zglobnih tijela te doprinose prijenosu opterećenja, smanjenju pritiska na zglobnu hrskavicu te sudjeluju u stabilnosti i raspodjeli zglobne tekućine unutar koljena.  Diskoidni menisk je prirođena anatomska varijanta meniska koljena. Umjesto normalnog polumjesečastog oblika nalazi se menisk promijenjenog oblika, kao prsten ili disk. Diskoidni menisk je deblji i građen je od tkiva lošije kvalitete. Ovako promijenjen menisk obično je nestabilan i neprikladnije odgovara na mehanička opterećenja u koljenu pa je skloniji pucanju. Štoviše, ranije se vjerovalo da su sve ozljede meniska kod djece vezane za diskoidni oblik. Međutim, sve više djece sportaša dolazi u ambulantu dječjeg ortopeda zbog puknuća meniska normalnog oblika. 

Kako dokazati diskoidni menisk kod djece? 

Kod djece se kliničke manifestacije diskoidnog meniska kreću od potpuno asimptomatskog do izrazito bolnog koljena. Škljocaj, bolovi u razini zgloba, propadanje i ograničenje pokretljivosti koljena uobičajeni su simptomi. Smatra se da djeca do 10 godina starosti imaju gotovo karakterističan znak za diskoidni mensik – škljocaj uz blokade pokretljivosti tj. sindrom škljocavog koljena (engl. snapping knee syndrome). Ponekad djeca imaju kontrakturu – blokirano koljeno i šepaju, što može biti znak da je diskoidni menisk puknuo i pomaknuo se sa svog normalnog ležišta. Često takva koljena imaju izljev, a karakteristični testovi za testiranje oštećenja meniska su pozitivni. Budući da se RTG snimanjem ne vide mensici, slikovna pretraga za dokazivanje diskoidnog mensika na koju treba uputiti dijete je MR. 

Kako liječiti diskoidni menisk kod djece? 

Diskoidni mensik koji ne uzrokuje smetnje u koljenu kod djeteta se ne operira. Toj djeci se savjetuje izbjegavati aktivnosti gdje su prisutne nagle promjene smjera i rotacije oko koljena kako bi se smanjile šanse za puknuće diskoidnog mensika. Međutim, ako diskoidni menisk uzrokuje mehaničke smetnje u koljenu ili uzrokuje bolnosti i oteklinu nakon puknuća, treba ga liječiti operacijski. Današnja metoda izbora operacije je artroskopija koljena uz oblikovanje diskoidnog meniska tako da konačni oblik meniska bude što sličniji normalnom menisku. Često se kod oblikovanja meniska pronađe i njegova nestabilnost, pa se tada menisk šiva za zglobnu čahuru. Nakon operacije slijedi fizikalna terapija dobivanja punog opsega pokreta i vraćanje mišićne snage prema propisanim rehabilitacijskim protokolima. Slobodni povratak u sportske aktivnosti djeci se preporuča za pola godine. 

Scroll to Top