OSGOOD – SCHLATTEROVA BOLEST

OSGOOD – SCHLATTEROVA BOLEST


Što je Osgood – Schlatterova bolest? 

Potkoljenicu ispruža tj. radi ekstenziju u koljenu najjači mišić ljudskog tijela, četveroglavi mišić natkoljenice (lat. quadriceps femoris) koji polazi s više hvatišta na zdjelici te se zajedničkom tetivom hvata na gornji rub patele. Preko patele i zatim niz ligament patele kvadriceps svoju snagu prenosi na goljeničnu kost – tibiju i to na koštanu izbočinu na prednjoj strani – tuberozitas tibije. Dakle, cijeli ekstenzorni aparat koljena se hvata ispod koljena na tuberozitas tibije. Kod djece čija su koljena izložena ponavljajućim aktivnostima istezanja-povlačenja hvatišta ligamenta patele s tuberozitasa tibije dolazi do pojave avaskularne nekroze i aseptične upale. Kada s mehaničkom trakcijom koja izaziva mikrotraume na još uvijek hrskavičnoj apofizi tuberozitasa tibije dolazi do pojave jake bolnosti i ponekad otekline, dijete ima Osgood – Schlatterovu bolest. Osgood – Schlatterova bolest javlja se u pubertetskom zamahu rasta tako da je učestalija kod adolescenta, posebice dječaka. Zapravo, Osgood – Schlatterova bolest je možda najčešći razlog dolaska adolescenata kod dječjeg ortopeda zbog problema s koljenom. Bolovi obično zahvaćaju oba koljena, ali različitim intenzitetom. 

Kako dokazati Osgood – Schlatterovu bolest? 

Kod Osgood – Schlatterove bolesti djeca se žale na bolnost koljena na prednjoj strani i često opisuju pojavu otekline – kvrge na koljenu, slika 1. Obično se ne sjećaju neke značajnije ozljede, ali imaju izraženije bolnosti nakon sportskih aktivnosti. Kliničkim pregledom se može uočiti zadebljanje i oteklina, a palpacijski se uvijek izaziva jaka bolnost nad tuberozitasom tibije. Ponekad se djeca žale na bolnosti kod klečanja, pa onda treba posumnjati na pojavu tzv. osikule (koščice) Osgood – Schlatterove bolesti. U tom slučaju treba učiniti UZV koljena ili profilnu RTG snimku koljena kako bi se dokazala osikula, slika 2. Do pojave osikule dolazi ako je kroz ranije vrijeme došlo do fragmentacije i otrgnuća manjeg dijela hvatišta ligamenta patele i postepenog okoštavanja. 

Slika 1.

Slika 2.

Kako liječiti Osgood – Schlatterovu bolest? 

Liječenje Osgood – Schlatterove bolesti je konzervativno, fizikalnom terapijom. Uvijek treba modificirati sportske aktivnosti djeteta, ograničiti skakanje i započeti s istezanjima natkoljenih mišića koji su obično skraćeni. Istezanje mišića treba biti ustrajno, a dobro je nadodati i istezanje mišićnih fascija uz pomoć Black roll valjka. U jako bolnoj fazi dobro je provoditi krioterapiju masažom kockicom leda, dok se lijekovi za bol ne preporučuju. Osgood – Schlatterova bolest uglavnom prolazi uz fizikalnu terapiju. Kod djece s osikulom ponekad je potrebno napraviti operaciju. Međutim, kod neke djece uslijed aktivnosti skakanja dođe do prijeloma – avulzije tuberozitasa tibije tako što jaki ligament patele počupa mladu kost na hvatištu, u kojem slučaju je izbor liječenja uvijek operacija. 

Scroll to Top