Bolovi rasta oko koljena

Što su bolovi rasta oko koljena? 

Bolovi rasta su spontane i sporadične bolnosti u nogama, uglavnom oko koljena, koju djeca obično osjećaju po noći. Bolnosti mogu biti toliko intenzivne da se djeca bude iz sna. Iako su bolovi rasta česta smetnja djece od 3 do 8 godina, zapravo se malo zna o razlozima njihova nastanka. Međutim, bolove rasta karakterizira pojava noćnih ili ponekad popodnevnih bolnosti istog karaktera u obje noge istovremeno ili odvojeno. Budući da se bolovi rasta javljaju najčešće u predškolske djece, nisu direktno vezani uz period intenzivnog zamaha rasta koji je najizraženiji u adolescenciji. Ključno je naglasiti roditeljima da su bolovi rasta potpuno bezopasno stanje koje spontano prolazi bez ikakvih negativnih posljedica na dijete. 

Kako dokazati bolove rasta oko koljena? 

Ako se djeca žale na bolnosti ponekad u lijevoj, ponekad  u desnoj nozi podjednako, a koljena na kliničkom pregledu izgledaju normalno (nema otekline, crvenila, bolnosti kod palpacije, ograničenja pokretljivosti ili znakova nestabilnosti) i bolnosti prolaze maženjem roditelja po bolnim mjestima, uglavnom smo sigurni da se radi o bolovima rasta. Ponekad su bolne potkoljenice s unutrašnje strane, što može biti znak zamora mišića tibijalis posteriora. Međutim, ako se bolnosti javljaju uporno na istom mjestu, duže vrijeme, ili se na koži primjećuju promjene, svakako treba napraviti RTG snimanje bolnog dijela. Intenzivni bolovi na istom mjestu koji bude djecu iz sna mogu biti znak upale ili tumorske bolesti, stoga takvu djecu treba detaljno obraditi.  

Kako liječiti bolove rasta oko koljena? 

Najbolji lijek za bolove rasta je briga za dijete puna ljubavi. Kako djeca u ranoj predškolskoj dobi često noću intenzivno proživljavaju dnevne događaje, važno je da u tom periodu osjećaju roditeljsku prisutnost i brigu. Dobro je ponekad djeci masirati bolna mjesta protuupalnim mastima, radije nego davati sirupe, budući je tako fizički kontakt intenzivniji. Kod djece koja imaju bolove rasta u dužem periodu mogu se propisati ortopedski ulošci. 

Scroll to Top